Tuberculoza în România

România înregistrează cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), furnizând circa 20% din cazurile de TBC raportate în UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE.

În 2016, în România, 1.100 de persoane au murit de TBC si aproape 13.000 au fost diagnosticate (cazuri noi si retratamente), majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Provocarea majoră în controlul TBC în România se datorează subfinanţării cronice a Programului Naţional de Control al Tuberculozei, fapt care a determinat:

Probleme în asigurarea unui diagnostic rapid şi complet, în special a tuberculozei multidrog rezistente şi extensiv rezistente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că în România ar fi trebuit diagnosticate, în 2016, aproximativ 900 de cazuri noi de TB-MDR. În realitate, doar puţin peste 500 de cazuri de tuberculoză rezistentă şi extrem de rezistentă la tratament au fost identificate, pe fondul creşterii accesului la metode de diagnosticare rapidă. Tratamentul complet şi de calitate achizţionat cu fonduri internaţionale care a acoperit nevoile pacienţilor în ultimii ani a contribuit la scăderea numărului de cazuri de TBC-MDR/XDR. La ora actuală, la nivel mondial, există metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la 2 ore, dar în România accesul la aceste metode a fost disponibil, până anul trecut, doar prin proiecte cu finanţare internaţională, pentru un număr limitat de pacienţi.

Deficienţe în asigurarea unui tratament complet, continuu şi corect administrat

Conform rapoartelor OMS de evaluare a Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT), pentru tuberculoza rezistentă la tratament (TB-MDR/XDR) doar o parte din medicamente sunt disponibile în România. Dacă schema de tratament nu este administrată corect şi complet, vindecarea pacienţilor NU este posibilă. În lipsa fondurilor internaţionale din care au fost achiziţionate până acum medicamente eficiente, ieftine şi de calitate de către Romanian Angel Appeal, bolnavii ar putea fi, practic, condamnaţi la moarte. Pentru populaţie, aceştia reprezintă un focar de infecţie. Ministerul Sănătăţii a promis, printr-un comunicat dat în 22 noiembrie 2017, că va asigura cadrul legal prin care să poată achiziţiona medicamente pentru toţi pacienţii şi că va dubla bugetul PNPSCT începând cu 2018.

Incapacitatea asigurării aderenţei la tratament

Rata de abandon a tratamentului variază între 6% (pentru cazurile noi) si peste 25% (pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă). Una dintre cauzele abandonului este inexistenţa unor servicii de asistenţă medico-psiho- socială care să ajute pacientul pe tot parcursul tratamentului, pentru a face faţă efectelor adverse extrem de severe ale medicamentelor, lipsei mijloacelor materiale pentru asigurarea transportului zilnic al pacientului la medic, lipsei unei alimentaţii adecvate absolut necesare vindecării (minim 4.000 de calorii/zi), lipsei mijloacelor materiale pentru procurarea medicamentelor complementare pentru tratamentul efectelor adverse. Conform studiilor (Raportul de cartografiere a nevoilor pacientilor cu TB din Romania – iunie 2014), pe perioada administrării medicaţiei, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de suport medical, psihologic şi social, pentru încheierea cu succes a tratamentului.

Sursa datelor:

Actualizarea situației tuberculozei în România
Tuberculosis (TB) situation in 2016

 

Despre tuberculoza:

1. Tuberculoza (TB) este o boala contagioasa care se raspandeste prin aer. O persoana cu TB activa poate expulza bacilli TB in aer cand tuseste, stranuta, rade, sau chiar canta. Oamenii din apropierea persoanei bolnave pot inhala bacilii infectiosi de TB. Daca nu este tratata, fiecare persoana cu TB activa poate infecta in medie intre 10 si 15 oameni pe an.

2. Mai mult de doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia totala a lumii, sunt infectati cu bacili TB, microbii care cauzeaza tuberculoza. Una din 10 persoane dintre acestea va deveni bolnava de TB activa in timpul vietii.

3. Un total de 1,3 milioane de oameni au murit de tuberculoza in 2012 (inclusiv 320000 de persoane cu HIV), insemnand aproximativ 3500 de decese pe zi. In Romania, 1100 persoane mor din cauza TB, in fiecare an.

4. TB afecteaza mai ales barbatii adulti aflati la varsta cea mai productiva. In Romania se diagnosticheaza anual peste 16000 de personae.

5. TB afecteaza persoanele care traiesc cu HIV, care au un sistem imunitar slabit. La nivel mondial, aproximativ unul din patru decese in randul persoanelor cu HIV este cauzat de TB.

6. In 2012 s-au inregistrat la nivel mondial 8,6 milioane de noi cazuri de TB, din care 80% in doar 22 de tari.

7. Romania este una din tarile puternic afectate de TB la nivel mondial, si tara membra a Uniunii Europene cu cel mai mare numar de cazuri. Circa 20% din cazurile de tubeculoza din UE provin din Romania.

8. TB-MDR (tuberculoza multi-drog rezistenta) este o forma de TB care nu raspunde la tratamentele standard cu medicamente numite “de prima linie”.

9. TB-XDR (tuberculoza extrem de rezistenta la tratament) apare atunci cand rezistenta la medicamente de linia a doua se dezvolta. TB-XDR este extrem de dificil de tratat, cauzand in numeroase cazuri decesul pacientilor. Costul tratamentului pentru TB-XDR depaseste PIB-ul pe cap de locuitor.

10. Lupta impotriva tuberculozei, atat la nivel mondial cat si in Romania este impiedicata de o lipsa importanta de fonduri, cu un deficit de peste 2 miliarde de dolari pe an (in lume) si de peste 15 milioane in Romania.

TB & HIV in Romania

Conform datelor publicate de ECDC, în 2014, România se situa pe locul 10 ca număr de cazuri noi depistate (791), dintre cele 31 de ţări din UE/SEE (Spaţiul Economic European).

Între 1985 şi 2016, peste 22.000 de persoane au primit diagnosticul de infecţie cu HIV iar peste 7.000 dintre acestea au decedat. Cele mai multe persoane au fost infectate în anii 1987 – 1991 în spitale, prin folosirea în comun a echipamentelor medicale contaminate (ace, seringi). Grupa de vârstă în care se regăsesc cele mai multe persoane infectate cu HIV este 20-29 de ani, respectiv jumătate din numărul total de cazuri.

Calea de transmitere cel mai des întâlnită în ultimii 10 ani a fost cea heterosexuală (prin contact sexual neprotejat între parteneri de sex diferit) însă există un risc major de epidemie în rândul consumatorilor de droguri injectabile (http://www.cnlas.ro/images/doc/31122016_rom.pdf). Vârful incidenţei (cazuri noi depistate) în cazul consumatorilor de droguri injectabile a fost înregistrat în 2012 şi 2013, cu 30% din cazurile noi provenind din acest grup la risc.

Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV a  fost aprobat prin Ordinul   Nr. 386 din 31 martie 2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016 (http://www.lexmed.ro/doc/Ordin_MS_386_2015.pdf). Din păcate nu există încă un plan strategic care să includă atât nevoile de prevenţie, diagnostic, tratament şi servicii de suport pentru persoanele afectate cât şi necesarul de finanţare şi sursele identificate.

 

Despre HIV/SIDA:

1. HIV≠SIDA

HIV este virusul imunodeficienţei umane, care atacă celulele sistemului imunitar. SIDA este sindromul imunodeficienței umane dobândite şi reprezintă un cumul de afecţiuni care apar simultan datorită înmulţirii HIV în sânge. SIDA reprezintă cea mai avansată stare a infecţiei cu HIV.

2. HIV/SIDA reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice la nivel global

La finalul anului 2015, 36,7 milioane de oameni din întreaga lume erau infectaţi cu HIV, din care 1,8 milioane de copii. Din totalul persoanelor infectate, doar 46% primeau tratament antiretroviral. De la identificarea virusului până acum, aproape 35 de milioane de oameni au murit din cauza infecţiei, cu 1,1 milioane de decese doar în 2015 (http://www.who.int/hiv/data/en/).

3. Infecţia cu HIV / SIDA nu se vindecă dar poate fi ţinută sub control

Tratamentul antiretroviral (ART) care se administrează persoanelor cu HIV/SIDA nu omoară virusul, ci îl împiedică să se înmulţească. Astfel, încărcătura virală (numărul de virusuri din corp) scade, sistemul imunitar se întăreşte iar corpul poate să lupte cu alte infecţii oportuniste. Administrarea ART scade cu până la 96% riscul transmiterii virusului la partenerii sexuali neinfectaţi.

4. Principalele căi de transmitere a HIV:

Contact sexual neprotejat (anal, vaginal, oral) cu o persoană infectată;

Contactul unei răni deschise cu sânge infectat;

Transfuzii cu produse sanguine contaminate sau transplant de ţesut contaminat;

Folosirea în comun cu o persoană infectată a echipamentului de injectare de droguri sau a acelor de tatuaj;

Folosirea de echipament medical contaminat (ace, seringi, echipament chirurgical etc);

De la mamă la făt în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării;

5. HIV/SIDA NU se transmite prin:

Contact sexual protejat (cu prezervativ);

Folosirea veselei, a tacâmurilor, a altor obiecte de uz zilnic în comun cu o persoană infectată;

Sărut (dacă nu există răni deschise la ambii parteneri), atingerea mâinilor etc;

Utilizarea toaletei în comun cu o persoană infectată;

Înţepături de insecte;

6. Tuberculoza este cea mai mare ameninţare pentru persoanele cu HIV/SIDA

Datorită sistemului imunitar foarte slăbit, persoanele cu HIV/SIDA sunt cele mai predispuse la îmbolnăvirea de tuberculoză. În 2015, la nivel mondial, 11% din persoanele bolnave de tuberculoză aveau şi HIV. Aproximativ unul din patru decese in randul persoanelor cu HIV este cauzat de TBC: 400.000 de persoane afectate de HIV şi TBC au murit în 2015. Persoanele care au atât tuberculoză cât şi infecţia cu HIV (coinfecţia HIV/TB) prezintă un risc de a nu răspunde la tratament de şapte ori mai mare decât persoanele care au doar tuberculoză.

7. Grupurile cele mai vulnerabile la infecţia cu HIV sunt:

  • Consumatorii de droguti injectabile;
  • Bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi;
  • Persoanele private de libertate (deţinuţi);
  • Lucrătorii sexuali;
  • Persoane transgender;

8. HIV/SIDA în România

Conform datelor publicate de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA, la 31 decembrie 2016,  în România trăiau 14.349 de persoane cu HIV/SIDA, dintr-un total cumulativ de 22.095, înregistrat în perioada 1985-2016. Aproape 11.000 dintre acestea primeau tratament la finalul anului trecut. În 2016 au fost depistate 654 de cazuri noi de HIV şi SIDA iar aproape 200 de persoane au decedat datorită infecţiei.

Datele privind evoluţia epidemiei HIV/SIDA în România se publică semestrial, pe site-ul CNLAS: http://www.cnlas.ro/date-statistice.html

9. În România, tratamentul pentru HIV/SIDA este gratuit pentru toate persoanele depistate

Prin Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV se asigură tratament gratuit tuturor persoanelor testate şi depistate cu infecţia HIV, indiferent dacă au asigurare medicală sau nu.  În România, începerea tratamentului nu depinde de încărcătura virală sau de numărul de celule CD4. Tratamentul este administrat imediat după diagnosticare, aceasta fiind şi una dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Diagnosticarea se face printr-o testare iniţială cu test rapid sau cu un test ELISA şi cu o confirmare prin test Western-Blott. Pentru persoanele din grupuri vulnerabile, testarea este gratuită. Pentru testarea HIV nu este necesară trimiterea de la medicul de familie. Mai multe informatii despre testare găsiţi aici: http://www.arasnet.ro/informeaza-te/hivsida/testare-hiv/

10. Cascada îngrijirilor 90-90-90

Este puţin probabil ca epidemia de SIDA la nivel global să fie oprită dacă nu sunt identificate resurse şi voinţă politică pentru atingerea, până în 2020, a următoarelor ţinte:

  • 90% dintre persoanele cu HIV să fie diagnosticate
  • 90% dintre persoanele diagnosticate să primească ART
  • 90% dintre persoanele tratate să aibă încărcătură virală nedetectabilă