Despre tuberculoza

1. Tuberculoza (TB) este o boala contagioasa care se raspandeste prin aer. O persoana cu TB activa poate expulza bacilli TB in aer cand tuseste, stranuta, rade, sau chiar canta. Oamenii din apropierea persoanei bolnave pot inhala bacilii infectiosi de TB. Daca nu este tratata, fiecare persoana cu TB activa poate infecta in medie intre 10 si 15 oameni pe an.

2. Mai mult de doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia totala a lumii, sunt infectati cu bacili TB, microbii care cauzeaza tuberculoza. Una din 10 persoane dintre acestea va deveni bolnava de TB activa in timpul vietii.

3. Un total de 1,3 milioane de oameni au murit de tuberculoza in 2012 (inclusiv 320000 de persoane cu HIV), insemnand aproximativ 3500 de decese pe zi. In Romania, 1100 persoane mor din cauza TB, in fiecare an.

4. TB afecteaza mai ales barbatii adulti aflati la varsta cea mai productiva. In Romania se diagnosticheaza anual peste 16000 de personae.

5. TB afecteaza persoanele care traiesc cu HIV, care au un sistem imunitar slabit. La nivel mondial, aproximativ unul din patru decese in randul persoanelor cu HIV este cauzat de TB.

6. In 2012 s-au inregistrat la nivel mondial 8,6 milioane de noi cazuri de TB, din care 80% in doar 22 de tari.

7. Romania este una din tarile puternic afectate de TB la nivel mondial, si tara membra a Uniunii Europene cu cel mai mare numar de cazuri. Circa 20% din cazurile de tubeculoza din UE provin din Romania.

8. TB-MDR (tuberculoza multi-drog rezistenta) este o forma de TB care nu raspunde la tratamentele standard cu medicamente numite “de prima linie”.

9. TB-XDR (tuberculoza extrem de rezistenta la tratament) apare atunci cand rezistenta la medicamente de linia a doua se dezvolta. TB-XDR este extrem de dificil de tratat, cauzand in numeroase cazuri decesul pacientilor. Costul tratamentului pentru TB-XDR depaseste PIB-ul pe cap de locuitor.

10. Lupta impotriva tuberculozei, atat la nivel mondial cat si in Romania este impiedicata de o lipsa importanta de fonduri, cu un deficit de peste 2 miliarde de dolari pe an (in lume) si de peste 15 milioane in Romania.

Tuberculoza in Romania

Romania inregistreaza cea mai mare incidenta a tuberculozei din Uniunea Europeana (de cinci ori peste media UE), furnizand circa 20% din cazurile de TB raportate in UE, in conditiile in care detine doar 4% din populatia UE.

In Romania anual 1100 de persoane mor de TB si alte 16000 sunt diagnosticate, majoritatea din randul populatiei tinere si active.

Provocarea majora in controlul TB in Romania se datoreaza subfinantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei, fapt care a determinat:

Probleme in asigurarea unui diagnostic rapid si complet, in special a TB-MDR/XDR.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca in Romania ar trebui diagnosticate, in fiecare an, intre 800 si 1000 de cazuri noi de TB-MDR. In realitate, din cauza lipsei echipamentelor necesare, Romania identifica anual doar 600 de cazuri de tuberculoza rezistenta si extrem de rezistenta la tratament. La ora actuala, la nivel mondial exista metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la pana la 2 ore, dar in Romania accesul la aceste metode este disponibil doar prin proiecte cu finantare internationala, pentru un numar limitat de pacienti.

Deficiente in asigurarea unui tratament complet, continuu si corect administrat

Conform rapoartelor OMS de evaluare a Programului National de Control al TB, pentru tuberculoza rezistenta la tratament (TB-MDR/XDR) doar o parte din medicamente sunt disponibile in Romania. Daca schema de tratament nu este administrata corect si complet, vindecarea pacientilor NU este posibila. Bolnavii sunt practic condamnati la moarte iar pentru populatie ei reprezinta un focar de infectie. Romania a inregistrat in ultimii anii una dintre cele mai mici rate de vindecare a pacientilor cu TB-MDR din lume, respectiv 20% (procent egal cu rata de vindecare spontana, adica fara tratament). In Romania, rezervorul de pacienti infectiosi este, asadar, in continuă crestere.

Incapacitatea asigurarii aderentei la tratament

Rata de abandon a tratamentului variază între 6% (pentru cazurile noi) si peste 25% (pentru pacientii cu tuberculoza rezistenta). Una dintre cauzele abandonului este inexistenta unor servicii de asistenta medico-psiho-sociala care sa ajute pacientul pe tot parcursul tratamentului, pentru a face fata efectelor adverse extrem de severe ale medicamentelor, lipsei mijloacelor materiale pentru asigurarea transportului zilnic al pacientului la medic, lipsei unei alimentatii adecvate absolut necesare vindecarii (minim 4.000 de calorii/zi), lipsei mijloacelor materiale pentru procurarea medicamentelor complementare pentru tratamentul efectelor adverse. Conform studiilor (Raportul de cartografiere a nevoilor pacientilor cu TB din Romania – iunie 2014), pe perioada administrarii medicatiei pacientii cu tuberculoza au nevoie de suport medical, psihologic si social, pentru incheierea cu succes a tratamentului.