Stop TB Romania se alatura campaniei internationale Fight TB 2015

Parteneriatul Stop TB Romania s-a alaturat si sprijina campania Fight TB 2015, initiata la jumatatea lunii februarie a acestui an de catre Coalitia TB Europe si Parteneriatul Stop TB.

Campania presupune actiuni de advocacy sustinute, desfasurate la nivelul fiecarei tari din Uniunea Europeana dar si din vecinatatea de Est a UE, prin care initiatorii si organizatiile sustinatoare vor sa impulsioneze ministrii sanatatii, finantelor si afacerilor sociale sa raspunda problematicii TB, cu politici si un plan concret de actiune.

Primul pas: sa-i determine pe ministrii vizati sa participe la Reuniunea Interministeriala de la Riga (30-31 martie 2015), unde se vor discuta problematica TB, masuri si modalitati de cooperare intre tari si la care sunt asteptati inclusiv oficiali de la Comisia Europeana, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Fondul Global de lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Detalii, pe site-ul oficial al campaniei Fight TB 2015, care include și o sectiune in limba romana.

Reuniunea Interministeriala de la Riga este prima actiune a guvernului leton pe linia pe care Letonia si-a asumat-o la preluarea Presedintiei Uniunii Europene, in ianuarie 2015: accentuarea luptei impotriva tuberculozei multidrog rezistente, in regiunea europeana.

Subiecte aflate pe ordinea de zi a intalnirii:

  • Finantarea pentru TB si TB-MDR: atat pentru asigurarea sustenabilitatii preventiei, tratamentului si controlului TB, cat si pentru cercetare si pentru dezvoltarea de medicamente si vaccinuri noi si accesibile
  • Consolidarea implicarii comunitatilor: asigurarea participarii populatiilor vulnerabile si societatii civile la procesele de luare a deciziilor privind abordarea aspectelor sociale ale bolii

Din partea Guvernului Romaniei, au fost invitati sa participe la reuniune Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, Ministrul Finantelor, Darius-Bogdan Valcov, Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihai Sorin Campeanu și Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.

Prin campania Fight TB 2015, societatea civila este chemata sa contribuie la responsabilizarea decidentilor politici vizati, trimitandu-le scrisori si e-mail-uri si abordandu-i in Social Media (Twitter), prin intermediul website-ului campaniei, sectiunea Go To Action.

De asemenea, a fost lansata petitia Guvernele europene trebuie sa actioneze pentru eradicarea tuberculozei, in scopul de a-i determina pe decidentii politici sa se implice in actiunea internationala de combatete a TB.

Petitia poate fi semnata aici.