Image Alt

Știre

   Stiri    Scut pentru dispensarele de TBC și pentru pacienți

Scut pentru dispensarele de TBC și pentru pacienți

2 luni şi jumătate, peste 3 tone de mănuși, măști, viziere dezinfectabile, halate de protecţie, dezinfectanţi, 22 de dispensare de TBC și un spital de pneumoftiziologie.

11 martie 2020. 29 de cazuri de infecție cu noul coronavirus confirmate în România, dintre care 12 noi. Abia începe.

Cu 4 zile înainte de declararea stării de urgenţă, echipa Romanian Angel Appeal porneşte una dintre cele mai intense şi motivante acţiuni de brainstorming: noi ce facem? Ce facem cu beneficiarii proiectelor noastre, în special cu pacienţii cu tuberculoză? Ei sunt mai vulnerabili, plămânii lor, fie că sunt pacienţi vindecaţi, fie că sunt în tratament, sunt mult mai sensibili la orice altă infecţie. Iar COVID-19, aşa ucide: afectând puternic plămânii. Cum putem ajuta și noi, cum putem susține efortul întregii ţări de a trece cu bine de pandemie?

Pe 16 martie, prima zi din starea de urgenţă, aveam deja răspunsul, pentru că suntem mulţi şi avem multe idei: pe de o parte vom distribui materiale de protecţie şi dezinfectanţi personalului medical din dispensarele de TBC din 5 judeţe, pe de altă parte vom explora posibilităţi alternative de a ajuta pacienţii cu tuberculoză pe termen mediu şi lung, astfel încât sistemul de îngrijiri şi suport să fie pregătit pentru o altă situaţie de urgenţă.

Şi am început căutările: bani şi materiale.

Pentru bani, am iniţiat o campanie publică de strângere de fonduri şi am apelat la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, finanţatorul internațional care din 2004 a investit în România zeci de milioane de euro pentru combaterea HIV/SIDA şi Tuberculozei. Ne-a încurajat faptul că şi ei au înţeles situaţia excepţională în care se află întreaga lume şi au pus umărul la eforturile de limitare a numărului de infectări. După finalizarea analizei de nevoi pentru 5 județe, am primit și răspunsul pe care îl aşteptam: go for it! În discuțiile cu dispensarele și în colectarea nevoilor de la firul ierbii ne-au ajutat și colegii noștri din Parteneriatul Stop TB România: Iulian Petre de la UNOPA şi Ştefan Răduţ, Cătălina Constantin și Monica Ghiță de la ASPTMR, cărora le mulțumim că au fost alături de noi.

Pentru materiale, a fost un efort extenuant de a găsi stocuri disponibile într-o perioadă în care pe toate continentele se cumpărau cantităţi uriaşe de măşti şi mănuşi, la preţuri care ajunseseră prohibitive. Şi nu doar lipsa materialelor era problema ci mai ales calitatea acestora. Am verificat fiecare producător, fiecare marcă de măşti, mănuşi sau dezinfectant, să aibă caracteristicile de calitate necesare şi marcaj CE, adică să fie certificate în Uniunea Europeană.

A fost o muncă uriaşă într-un context nou pentru toată lumea, cu piedici şi riscuri cu care nu ne întâlnim în activitatea noastră obişnuită. Am urmărit în permanenţă sistemul de alertă al InfoCons pentru a elimina din listă acele mărci de produse considerate riscante pentru sănătate.

Încet-încet am adunat peste 3 tone de materiale, ca furnicuţele.

Miercuri, 27 mai, a plecat primul camion către Dispensarele de TBC Arad, Lipova, Sebiş, Craiova, Medgidia, Calafat, Hârșova, Cernavodă, Mangalia, Buhuşi, Pașcani, Hârlău şi Segarcea.

Joi, 28 mai a plecat a doua maşină încărcată ochi către dispensarele TBC Iași, Constanta, Hârlău, Pașcani, Bacău, Onești, Moineşti, Comăneşti, Segarcea și către Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.

Dispensarele de TBC din ţară sunt, în marea lor majoritate, secții ale spitalelor orăşeneşti. Întotdeauna vor prima nevoile secțiilor cu paturi faţă de secțiile de tratament în ambulatoriu, mai ales în spitalele cu resurse limitate. Ne dorim ca oamenii care lucreaza cu pacienţii cu tuberculoză, care în această perioadă au făcut eforturi enorme de a duce tratamentul la pacienți acasă, sa beneficieze de materiale de protecţie, pentru a-și continua munca.

Campania de fudraising continuă, pentru că, să nu uităm, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) şi Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) avertizează că nu “dacă?”, ci “când va veni al doilea val?” este întrebarea la care trebuie să răspundă guvernele lumii.

Până atunci, faptul ca noul coronavirus este în comunitate ne face pe toți mai atenți la aplicarea măsurilor de precauție, pentru că orice persoană care se prezintă la un seviciu, fie el medical, social, de suport, administrativ etc poate fi infectată. De aceea, lucrătorii medicali care se deplasează în comunități trebuie sa fie și ei protejați corespunzător. Este o realitate cu care vom trăi o lungă perioadă şi care nu trebuie să afecteze continuarea serviciilor esențiale și șansele de vindecare ale pacienților cu TBC. Practic, nu vrem să lăsăm ca cea mai tânără pandemie (COVID19) să amplifice cea mai bătrână epidemie din lume (TBC).