Image Alt

Știre

   Acțiunile Parteneriatului    Uniți împotriva Tuberculozei – eveniment 24 martie 2017

Uniți împotriva Tuberculozei – eveniment 24 martie 2017

Vineri, 24 martie 2017, în zona Piața Universității din București, Parteneriatul Stop TB România a organizat evenimentul „Uniți împotriva tuberculozei” sub sloganul lansat de parteneriatul internațional Stop TB pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei de anul acesta.

Fundația Romanian Angel Appeal, împreună cu voluntari ai celorlalte organizații membre ale Parteneriatului Stop TB România*), au distribuit trecătorilor pliante cu informații importante privind tuberculoza. Apoi, am iluminat în roșu un obiectiv reprezentantiv al Capitalei: statuile de pe esplanada de lângă Universitatea București, și am încheiat seara cu un flash mob: realizarea săgeții roșii, simbolul oficial al luptei împotriva tuberculozei (TB).

  • Peste 1500 de persoane au primit pliante cu informații importante despre tuberculoză.
  • Voluntari din 6 organizații neguvernamentale au participat la eveniment.
  • Circa 100 de voluntari au realizat, din cartoane iluminate cu telefoanele mobile, săgeata-simbol de luptă împotriva TB.
  • Peste 1000 de persoane au urmărit postările despre eveniment publicate în rețelele de socializare.

Deși România face progrese an de an în combaterea și controlul tuberculozei, rămâne în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența TB. Una dintre cauze este și aceea că în România încă nu sunt disponibile toate medicamentele pentru formele grave de TB (multidrog rezistentă și extensiv rezistentă). O altă cauză este lipsa de informare a populației.

  • Dacă ar fi informați, mai mulți oameni s-ar prezenta din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare.
  • Dacă mai multe laboratoare din țară ar dispune de tehnici moderne de diagnosticare rapidă a tuberculozei.
  • Dacă ar avea la dispoziție toate medicamentele necesare, iar pacienţii ar primi suport psiho-social adecvat, medicii ar salva mai multe vieți decât o pot face acum.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, este cea mai bună ocazie să facem un efort comun pentru a pune în mișcare mecanismele de luptă împotriva TB și să facem progrese pe drumul către eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică.

*) Organizaţiile membre ale Parteneriatului Stop TB România: Fundația Romanian Angel Appeal (RAA), Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), Societatea Studenților în Medicină din București, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARB TB), Crucea Roşie, Asociaţia Româna Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Organizația Salvaţi Copiii.

Ne-a fost alături şi jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă cu tuberculoză şi susţinătoare activă a drepturilor persoanelor afectate de această boală.

Detalii și alte informații: www.facebook.com/ParteneriatulStopTB