Image Alt

Știre

   Implicare    24 martie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

24 martie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Comunicat de presă


Cei doi ani de pandemie COVID-19 ne-au arătat cât de fragile sunt sistemele de sănătate atunci când sunt confruntate cu o criză majoră. Războiul din Ucraina, suprapus peste creşterea continuă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, ne dă prea puţin timp să ne tragem răsuflarea iar de reîntors la situaţia de dinainte de pandemie nici nu poate fi vorba.

Tot pandemia COVID-19 şi situaţia recentă de la graniţa României cu Ucraina ne-a arătat cât de importantă e implicarea societăţii civile (organizaţii non-guvernamentale şi simpli cetăţeni) în acoperirea nevoilor persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate.

De aceea, pe 24 martie 2022, lansăm proiectul “Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității*” prin care ne propunem să creștem implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de tuberculoză și/sau HIV.

Parteneriatul STOP TB România, ca reţea informală de organizaţii active atât în domeniul tuberculozei cât şi al HIV/SIDA, va fi instrumentul prin care organizaţiile şi cetăţenii vor putea contribui astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestora, urmând principiul „nimic pentru noi fără noi”.

Transmitem, cu această ocazie, un apel către Guvernul României de a creşte neîntârziat procentul din PIB alocat sănătăţii și bugetarea coerenta si completa de la inceputul anului, nu de la rectificare la rectificare. Dincolo de subfinanţarea cronică de care suferă sanatatea de ani de zile, cele două crize în derulare pun şi vor pune în continuare presiune pe sistemul medical. Şi nu mai vrem să existe pacienţi fără tratament sau fără acces la servicii medicale.

De asemenea, sub sigla Stop TB România derulăm, în această săptămână, o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la tuberculoză şi avem alături de noi autorităţi locale şi judeţene din 28 de judeţe care vor ilumina clădiri emblematice în roşu, culoarea-simbol a luptei împotriva tuberculozei.

Organizaţiile non-guvernamentale şi persoanele afectate de tuberculoză sau HIV au fost de-a lungul anilor parte activă a îmbunătăţirii politicilor publice în domeniul sănătăţii (fie că vorbim de acţiuni de prevenire în comunitate sau de Legea 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei) dar şi watchdog atunci când drepturile pacienţilor au fost încălcate sau când au lipsit medicamente în programele naţionale de sănătate.
Şi vom continua aceste acţiuni, mai mulţi şi mai puternici.

*Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV prin intermediul Parteneriatului STOP TB România, astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestor cetățeni, urmând principiul „Nimic pentru noi fără noi”.


Campania de informare şi conştientizare 24 martie 2022:


Parteneriatul StopTB România (https://stop-tb.ro/)

Membrii Parteneriatului sunt organizaţii neguvernamentale şi organizaţii studenţeşti care promovează drepturile omului şi drepturile persoanelor la risc sau afectate de tuberculoză şi/sau HIV/SIDA în România, care desfăşoară intervenţii, proiecte sau programe în domeniul prevenirii şi controlului celor două infecţii şi îmbunătăţesc viaţa persoanelor afectate de acestea.

Viziunea Parteneriatului este o Românie fără tuberculoză.

Misiunea Parteneriatului este de a promova în România dreptul fiecărei persoane aflate la risc de îmbolnăvire sau diagnosticată cu tuberculoză la informare, diagnostic, tratament corect şi complet până la vindecare şi la servicii de suport adecvate, conform standardelor internaţionale.

Activităţi

Parteneriatul desfăşoară, atât unitar cât şi prin intermediul organizaţiilor membre, activităţi de promovare a dreptului persoanelor vulnerabile sau afectate de tuberculoză şi/sau HIV/SIDA la prevenire, diagnostic, tratament şi suport, conforme cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) şi ale altor organizaţii internaţionale din domeniul sănătăţii. De asemenea, urmăreşte promovarea introducerii celor mai noi strategii, metode, instrumente şi intervenţii de prevenţie, diagnostic şi tratament, promovarea finanţării adecvate a acestora în cadrul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT) şi din surse publice şi private, interne şi internationale, precum şi alte activităţi care pot contribui la controlul tuberculozei în România.

Parteneriatul StopTB România este partener naţional al Stop TB Partnership (http://www.stoptb.org/), organizaţie internaţională cu sediul la Geneva. Împreună cu cei peste 1.700 de parteneri din întreaga lume, suntem o forță colectivă care transformă lupta împotriva tuberculozei în mai mult de 100 de țări.

Pentru a ne asigura că fiecare pacient cu tuberculoză are acces la diagnostic eficient, tratament și vindecare, pentru a opri transmiterea TBC si pentru a reduce inechităţile sociale și economice determinate şi întreţinute de tuberculoză, Parteneriatul StopTB România este deschis oricăror organizații naţionale, programe guvernamentale, agenții de cercetare și de finanțare, fundații, asociaţii, grupuri comunitare, autorităţi locale şi reprezentanţi ai sectorului privat care ne împărtăşesc viziunea, misiunea şi valorile.


Ultimul raport ECDC publicat în 2021 cu date din 2019 arată că:

  • Din 49.752 de cazuri de tuberculoză raportate în Regiunea Economică Europeană (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), aproape un sfert (23.4%) sunt din România. Împreună cu alte trei ţări, Franţa, Polonia şi Marea Britanie, cumulăm peste jumătate din cazurile de tuberculoză raportate în regiune.
  • România e pe locul 4 ca număr absolut de cazuri în Regiunea OMS Europa (https://www.euro.who.int/en/countries): Federaţia Rusă (73 000), Ucraina (34 000), Uzbekistan (22 000), România (13 000), Turcia (13 000) şi Kazakhstan (13 000).
    Ca număr de cazuri noi şi recidive la 100.000 de locuitori, suntem pe locul 6 în Regiunea OMS Europa, înconjuraţi doar de ţări din spaţiul ex-sovietic: Kyrgyzstan (95.7), Moldova (69.5), Kazakhstan (67.4), Tajikistan (61.7), Ucraina (57.7), România (57.1), Georgia (54.3) şi Federaţia Rusă (50.3).
  • Am raportat cel mai mare număr de cazuri în regiune la copii, respectiv 14.1 cazuri între 0 şi 4 ani la 100.000 de locuitori şi 12.2 cazuri între 5 şi 14 ani la 100.000 de locuitori.
    Împreună cu Lituania, cumulăm

Comunicatul disponibil în format PDF aici.


Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 stare beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare total de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabiliății și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro
Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro