
4 judeţe, 62 de comune, 6.000 de persoane testate radiologic de caravana de screening
6.000 de persoane care locuiesc în mediul rural din judeţele Argeş, Dâmbovița, Teleorman şi Giurgiu au beneficiat de radiografii pulmonare gratuite pentru depistarea tuberculozei. Şi activitatea continuă.
Au fost comune în care locuitorii au fost mai interesaţi iar sprijinul din partea autorităţilor locale şi medicilor de familie a fost substanţial. În alte localităţi, lucrurile nu au mers chiar atât de bine.
Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra activităţii, aceasta fiind întreruptă pe perioadă stării de urgenţă. Dar mai mult decât restricţiile impuse de autorităţi, impactul mai mare a venit din temerile fireşti ale oamenilor legate de noul coronavirus, de posibilitatea de infectare în comunitate dar şi de posibilitatea de a fi testaţi la caravană pentru COVID-19 şi automat internaţi, „luaţi cu izoleta”.
Echipa fundaţiei Romaniana Angel Appeal implicată în acest proiect a comunicat în permanenţă cu primarii, viceprimarii, asistenţii sociali, asistenţii medicali, medicii de familie şi alte persoane din comunităţile selectate astfel incât locuitorii acestora să ştie că există această oportunitate de care pot profita fără costuri şi fără a fi nevoie de asigurare de sănătate, card de sănătate sau chiar fără a fi înscrişi la un medic de familie. Scopul nostru este de a ajunge la cei mai vulnerabili locuitori ai acestor comune, atât din punct de vedere medical
- contacții domiciliari și alți contacți apropiați ai cazurilor identificate cu TBC;
- persoanele cu HIV/SIDA;
- persoanele cunoscute cu condiții medicale care cresc susceptibilitatea de îmbolnăvire prin TBC:
- pacienţi care primesc medicație imunosupresoare sau tratamente cu agenți biologici pe termen lung,
- beneficiarii unui transplant de organe, în curs de tratament cronic imunosupresor,
- utilizatorii de droguri injectabile (UDI),
- pacienții cu insuficiență renală cronică, în curs de dializă,
- pacienți cu diabet zaharat,
- pacienți cu silicoză – mineri sau alte categorii de persoane expuse la pulberi de siliciu,
- pacienții cu gastrectomie sau by-pass jejunoileal,
- pacienţi subnutriți,
- pacienţi cu boli pulmonare cronice,
- fumători,
- persoane cu antecedente de TB, cu tratamente antituberculoase incomplete (abandon terapeutic) sau soldate cu leziuni sechelare importante, cu potențial evolutiv
cât şi social
- persoane aparținând unor categorii sociale defavorizate, cu acces scăzut la îngrijiri medicale,
- persoane care trăiesc în comunități izolate, comunități etnice,
- familii numeroase care locuiesc în aceeaşi gospodărie,
- persoane care trăiesc în condiţii precare de igienă sau la limita sărăciei.
Indiferent însă de statusul medico-social, orice persoană care a dorit să beneficieze de acest serviciu a fost admisă la radiografie.
Fundaţia Romanian Angel Appeal este partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti în derularea celui mai amplu proiect de screening pulmonar la nivel național, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei,inclusiv al tuberculozei latente”, susținut de Ministerul Sănătății și cofinanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman2014-2020, contract nr. POCU/225/4/9/117426.
Activitatea de screening TB se desfășoară prin deplasarea unei unități mobile în zonele stabilite în prealabil cu autoritățile locale (primării), conform programului agreat și cu respectarea normelor legale în vigoare. Unitatea mobilă este în fapt un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie.
În urma radiografiei, soft-ul de pe caravană poate detecta și alte 16 patologii în afară de tuberculoză, printre care: opacități pulmonare, edem pulmonar, emfizem, fractură, patologie interstițială, leziune pulmonară, pleurezie, cifoză/scolioză şi altele.
Fundaţia Romanian Angel Appeal este responsabilă cu informarea şi mobilizarea comunităţilor rurale pentru accesarea serviciului, cu accent pe persoanele considerate la risc:
- persoane aparținând unor categorii sociale defavorizate, cu acces scăzut la îngrijiri medicale,
- persoane care trăiesc în comunități izolate, comunități etnice,
- familii numeroase care locuiesc în aceeaşi gospodărie,
- persoane care trăiesc în condiţii precare de igienă sau la limita sărăciei.
Ţinta noastră este ca până la finalul proiectului, în 2023, peste 22.500 de persoane din 20 de judeţe, să beneficieze de radiografii gratuite pentru evaluarea sănătăţii pulmonare.