Image Alt

Știre

   Stiri    Advocacy pentru Legea privind masuri de prevenire si control al tuberculozei

Advocacy pentru Legea privind masuri de prevenire si control al tuberculozei

Un proiect de Lege privind masurile de prevenire si control al tuberculozei a fost elaborat, in cursul acestui an, in cadrul proiectului « Impreuna pentru o Romanie fara Tuberculoza ! » desfasurat de Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR) si Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA). Proiectul este rodul muncii unei echipe formate din specialisti in tuberculoza si juristi si va fi lansat oficial la finalul lunii septembrie 2014, in cadrul unei conferinte de presa.

La inceputul lunii septembrie 2014, initiatorii proiectului au demarat o campanie de advocacy in sprijinul adoptarii actului normativ.

Campania este etapizata pe activitati de consultare cu persoane din echipa Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), intalnire cu stakeholders la Bucuresti, diseminarea proiectului de lege catre membrii ASPTMR si catre alte organizatii care lupta pentru drepturile pacientilor cu TB, identificarea de sustinatori ai proiectului in Parlamentul Romaniei, atragerea sprijinului din partea unor membri ai Interparlamentary Union, initierea unei petitii pentru adoptarea Legii.

Proiectul de Lege privind masurile de prevenire si control al tuberculozei prevede actiuni de prevenire a TB, imbunatatirea diagnosticarii TB, masuri pentru tratament, masuri pentru protectia sociala a persoanelor infectate cu TB, atributiile institutiilor publice cu privire la prevenirea si controlul acestei afectiuni, masuri privind informarea publica cu privire la riscurile de transmitere a TB, finantarea masurilor de prevenire, control si tratament al bolii.

Daca va fi adoptata, Legea privind masurile de prevenire si control al tuberculozei va insemna un pas important in lupta pentru eradicarea TB din Romania si pentru drepturile pacientilor si persoanelor afectate de TB din tara noastra.