Image Alt

Știre

   Stiri    Campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!”

Campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!”

In luna iulie 2012, Parteneriatul StopTB Romania a lansat campania Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!.

Scopul campaniei a fost acela de a informa factorii decizionali cu privire la masurile necesare pentru controlul tuberculozei in Romania si de a constientiza autoritatile asupra raspunderii care le revine in adoptarea acestor masuri.

Mesajele campaniei au fost adresate in principal ministrilor si membrilor Guvernului Romaniei, parlamentarilor, autoritatilor de reglementare si functionarilor din sistemul de sanatate.

Motivatia campaniei

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de cazuri de tuberculoza: aproximativ 16.000 de persoane se imbolnavesc anual si 1.100 de persoane mor din cauza Tuberculozei. Din cauza sub-finantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei si a lipsei masurilor de suport social pentru pacientii cu Tuberculoza, Romania este in pragul confruntarii cu o problema majora de sanatate publica. Lasata nerezolvata, va avea efecte dramatice, pe termen lung, asupra populatiei, a sistemului de sanatate si a economiei. Provocarea majora este reprezentata de Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR) si cea extensiv rezistenta la tratament (TB-XDR), Romania situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana si in primele 18 tari cu incarcatura inalta de TB-MDR si TB-XDR din regiunea europeana a OMS. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ar trebui sa diagnosticheze anual peste 800 – 1.000 de persoane cu TB-MDR. Cu toate acestea, doar 384 de personae fusesera diagnosticate in anul 2011. Cazurile nediagnosticate si netratate infecteaza, la randul lor, alte persoane, ducand la acumularea unui important rezervor de TB-MDR/XDR. Prin agresivitatea, durata lunga a tratamentului si sansele reduse de vindecare, Tuberculoza multi-drog rezistenta afecteaza profund si ireversibil viata pacientilor.

Campania Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza! a avut planificate actiuni pentru o durata de 6 luni, iar principalele obiective au fost:

  • Recunoasterea TB ca problema de sanatate publica majora,
  • Cresterea capacitatii si finantarea adecvata a Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT),
  • Aprobarea si finantarea adecvata a Planului National de Prevenire si Management al TB-MDR, conform angajamentului asumat de Ministerul Sanatatii prin semnarea in 2011, la Baku, a Planului European de Actiune privind Prevenirea si Managementul TB-MDR/XDR,
  • Adoptarea masurilor de suport social pentru pacientii cu Tuberculoza si asigurarea tratamentului continuu, cu medicamente eficace, pentru toti pacientii.

La scurt timp de la inceperea campaniei, autoritatile romane au aprobat Planul National de Prevenire si Management al TB-MDR.

Problema finantarii acestuia a ramas insa nerezolvata si va face obiectul altor actiuni ale Parteneriatului StopTB Romania.