Cunoștințe, practici și atitudini legate de tuberculoză
Sondaj de opinie în populaţia generală
În octombrie 2020, Fundaţia Romanian Angel Appeal a derulat, cu ajutorul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, o .
- 93% dintre persoanele intervievate au auzit de tuberculoză iar 84% dintre acei intervievați care au auzit de această afecțiune cunosc faptul că tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii. Aproximativ unul din zece intervievați nu a ştiut ce organ este afectat.
- Aproximativ jumătate dintre respondenți (48%) consideră o răceală la plămâni drept cauza tuberculozei și doar aproximativ trei din zece respondenți (29%) spun că aceasta e cauzată de o bacterie/bacilul Koch.
- Principalele măsuri pentru prevenirea contractării tuberculozei, în opinia respondenților, sunt menținerea unei igiene personale corespunzătoare (28%) și evitarea contactului cu persoane care au această boală (24%); puțin peste un sfert dintre intervievați (27%) nu știu cum se poate preveni contractarea acestei boli. Doar 2% din eșantion menționează aerisirea încăperilor și 3% precizează vaccinul BCG administrat copiilor.
- Aproximativ șase din zece respondenți (59%) spun că nu au avut vreo persoană dintre cele apropiate sau cunoștințe bolnave de tuberculoză. 7% dintre respondenți au fost bolnavi de tuberculoză și s-au vindecat, iar 1% din eșantion declară că în prezent sunt bolnavi de TB.
- 86% dintre participanții la cercetare sunt de acord cu afirmația „bolnavii de TB trebuie izolați în spitale/sanatorii până la vindecare” și 64% dintre aceștia sunt de acord că dacă ar fi bolnavi de TB, mulți dintre cunoscuți i-ar evita.
- Pe măsură ce înaintează în vârstă și au un nivel mai scăzut de educație și au venituri de 3000 de lei și sub, respondenții cred în proporții mai mari că tuberculoza e boala sărăciei. Cu aceeași afirmație sunt mai degrabă de acord femeile, pensionarii, persoanele care locuiesc în mediul rural și cei care locuiesc în Moldova.
Cercetarea prezintă şi o serie de limite, derivate din pandemia COVID-19.
Atât datele statistice de dată curentă, cât și percepțiile populației cu privire la sănătate sunt puternic afectate de pandemia COVID-19. Prin urmare, specialiștii în politici publice trebuie să atragă atenția autorităților publice și publicului larg asupra lipsei accesului la servicii medicale a pacienților cu TBC (și a celor cu alte boli cronice), precum și implicarea voluntarilor în eforturile de facilitare a accesului la astfel de servicii și/sau la informații pertinente.
De asemenea, mai mulți participanți la cercetare declară că ar merge la doctor decât cei care ar face-o într-o situație reală, din cauza faptului că acesta este comportamentul dezirabil. Totuşi, pandemia influențează datele în două sensuri: pe de o parte, respondenții pot fi mai prudenți decât ar fi în mod obișnuit, din cauza temerii că s-ar putea îmbolnăvi, de fapt, de COVID-19, pe de altă parte, chiar dacă tendința pacienților ar fi să se adreseze medicilor, în contextul supra-aglomerării serviciilor medicale (inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară), este posibil ca investigațiile și diagnosticele să fie mult întârziate.
Eșantionul pe care a fost realizat sondajul (1031 cazuri) este unul simplu aleatoriu, probabilist, prin generarea de numere de telefon cu format valid pe teritoriul României, ponderat post-eșantionare în funcție de regiunea de dezvoltare și tipul / gradul de urbanizare al localității. Acesta este reprezentativ la nivel național pentru populația de 18 ani și peste, cu marja de eroare teoretică de ±3,05%, la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost culese utilizând chestionarul ca instrument de cercetare, prin metoda intervievării telefonice asistată de computer (CATI), în perioada 15-20 octombrie 2020. Durata medie de aplicare a chestionarului a fost de 14 minute.
Pentru mai multe informaţii, găsiţi şi aici analiza datelor colectate.