Image Alt

Știre

   Acțiunile Membrilor    Cunoștințe, practici și atitudini legate de tuberculoză

Cunoștințe, practici și atitudini legate de tuberculoză

Sondaj de opinie în populaţia generală

În octombrie 2020, Fundaţia Romanian Angel Appeal a derulat, cu ajutorul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, o .

  • 93% dintre persoanele intervievate au auzit de tuberculoză iar 84% dintre acei intervievați care au auzit de această afecțiune cunosc faptul că tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii. Aproximativ unul din zece intervievați nu a ştiut ce organ este afectat.

 

  • Aproximativ jumătate dintre respondenți (48%) consideră o răceală la plămâni drept cauza tuberculozei și doar aproximativ trei din zece respondenți (29%) spun că aceasta e cauzată de o bacterie/bacilul Koch.

 

  • Principalele măsuri pentru prevenirea contractării tuberculozei, în opinia respondenților, sunt menținerea unei igiene personale corespunzătoare (28%) și evitarea contactului cu persoane care au această boală (24%); puțin peste un sfert dintre intervievați (27%) nu știu cum se poate preveni contractarea acestei boli. Doar 2% din eșantion menționează aerisirea încăperilor și 3% precizează vaccinul BCG administrat copiilor.

 

  • Aproximativ șase din zece respondenți (59%) spun că nu au avut vreo persoană dintre cele apropiate sau cunoștințe bolnave de tuberculoză. 7% dintre respondenți au fost bolnavi de tuberculoză și s-au vindecat, iar 1% din eșantion declară că în prezent sunt bolnavi de TB.

 

  • 86% dintre participanții la cercetare sunt de acord cu afirmația „bolnavii de TB trebuie izolați în spitale/sanatorii până la vindecare” și 64% dintre aceștia sunt de acord că dacă ar fi bolnavi de TB, mulți dintre cunoscuți i-ar evita.

 

  • Pe măsură ce înaintează în vârstă și au un nivel mai scăzut de educație și au venituri de 3000 de lei și sub, respondenții cred în proporții mai mari că tuberculoza e boala sărăciei. Cu aceeași afirmație sunt mai degrabă de acord femeile, pensionarii, persoanele care locuiesc în mediul rural și cei care locuiesc în Moldova.

Cercetarea prezintă şi o serie de limite, derivate din pandemia COVID-19.

Atât datele statistice de dată curentă, cât și percepțiile populației cu privire la sănătate sunt puternic afectate de pandemia COVID-19. Prin urmare, specialiștii în politici publice trebuie să atragă atenția autorităților publice și publicului larg asupra lipsei accesului la servicii medicale a pacienților cu TBC (și a celor cu alte boli cronice), precum și implicarea voluntarilor în eforturile de facilitare a accesului la astfel de servicii și/sau la informații pertinente.

De asemenea, mai mulți participanți la cercetare declară că ar merge la doctor decât cei care ar face-o într-o situație reală, din cauza faptului că acesta este comportamentul dezirabil. Totuşi, pandemia influențează datele în două sensuri: pe de o parte, respondenții pot fi mai prudenți decât ar fi în mod obișnuit, din cauza temerii că s-ar putea îmbolnăvi, de fapt, de COVID-19, pe de altă parte, chiar dacă tendința pacienților ar fi să se adreseze medicilor, în contextul supra-aglomerării serviciilor medicale (inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară), este posibil ca investigațiile și diagnosticele să fie mult întârziate.

Eșantionul pe care a fost realizat sondajul (1031 cazuri) este unul simplu aleatoriu, probabilist, prin generarea de numere de telefon cu format valid pe teritoriul României, ponderat post-eșantionare în funcție de regiunea de dezvoltare și tipul / gradul de urbanizare al localității. Acesta este reprezentativ la nivel național pentru populația de 18 ani și peste, cu marja de eroare teoretică de ±3,05%, la un nivel de încredere de 95%.

Datele au fost culese utilizând chestionarul ca instrument de cercetare, prin metoda intervievării telefonice asistată de computer (CATI), în perioada 15-20 octombrie 2020. Durata medie de aplicare a chestionarului a fost de 14 minute.

Pentru mai multe informaţii, găsiţi şi aici analiza datelor colectate.