Experiență anilor de advocacy pentru tuberculoză reflectată în Ghidul practic de implicare în politicile publice din domeniul sănătății
Vă amintiți de perioada în care aveam campanie de advocacy pentru Legea Tuberculozei?
Numărul mare de persoane nou diagnosticate cu TB și de persoane cu recidivă semnala o situație care cerea și implicarea noastră. Am cerut guvernanților o lege pentru drepturile medico-sociale ale pacienților și persoanelor la risc.
Am derulat campania de advocacy din 2014 până în 2018, când legea a fost, într-un final, adoptată de Parlament.
Am implicat persoane publice pentru a promova mesajul campaniei, am lansat o petiție, ne-am consultat cu pacienți și medici, am atras alături de noi organizații ale societății civile, am avut întâlniri cu miniștri și cu oameni din aparatul tehnic din Ministerul Sănătății etc.
Noi am învățat cum să fim eficienți pe parcurs, văzând și făcând. Pentru că știm cât de mult ajută să împărtășim experiențe și expertiză, am rugat-o pe Zamfi Irina de la ActiveWatch să le adune într-un material prietenos și adaptat realităților din România: „Ghidul practic de implicare în politicile publice din domeniul sănătății” (îl găsiți aici: https://tinyurl.com/ghidadvocacy).
Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului „Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunităţii”
Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Asoc. Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi – Drog Rezistentă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.