Image Alt

Știre

   Stiri    Impactul Pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în 2020

Impactul Pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în 2020

Numărul de internări pentru bolnavii de tuberculoză a scăzut cu 50%

Numărul de internări pentru bolnavii HIV/SIDA a scăzut cu 80%. 

O treime din bolnavii HIV chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.

 

În plus,

  • A scăzut cu 67% numărul de internări pentru bolnavii de diabet. O treime din bolnavii cu diabet chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.
  • A scăzut cu 57% numărul de internări pentru bolnavii de scleroză multiplă. Trei sferturi din bolnavii chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ serviciile medicale.
  • A scăzut cu 46% numărul de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice.

 

Acestea sunt câteva dintre concluziile ultimului raport publicat în septembrie 2020 de Fundaţia Romanian Angel Appeal împreună cu Observatorul Român de Sănătate si realizat de Vlad Mixich, expert sănătate publică, în cadrul grantului Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Raportul „Impactul Pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale (2020)” urmăreşte evoluţia accesului la servicii medicale pentru pacienţii cu afecţiuni cronice de la declararea stării de urgenţă în martie 2020 şi până în septembrie 2020. De asemenea, raportul explorează şi percepţia pacienţilor dar şi a medicilor cu privire la schimbările aduse de pandemie în sistemul medical din România.

 

51% – Peste jumătate dintre bolnavii cronici chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite.


75% – Trei sferturi dintre spitalele COVID-19 desemnate de fază II sau de suport au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților COVID-19.


82% – Peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

 

Activitatea  spitalelor la nivel național din perioada martie –  august  2020,  comparativ  cu  aceeași perioadă a anului precedent, a înregistrat o scădere considerabilă. Scăderea a fost inițial moderată în  luna martie 2020, pe fondul instalării stării de urgență în data de 16 martie și pe fondul restricțiilor cu privire la internări și activitatea din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății. 

Începând cu luna aprilie 2020 s-a înregistrat o prăbușire dramatică a activității spitalelor comparativ  cu luna omoloagă din 2019, urmată de o revenire ușoară în lunile mai și iunie, însă departe de a se apropia  de  nivelul  din  anul  anterior chiar și în luna august 2020. 

Includerea în lista spitalelor dedicate COVID-19, în special pentru spitalele de fază I și II, a avut un impact dramatic asupra activității obișnuite a spitalelor. În același timp, activitatea din  spitalele  non-COVID a fost influențată negativ atât de restricțiile impuse prin instalarea stării de urgență, cât și de restricțiile asupra internărilor și activității din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Găsiţi raportul integral aici: