Image Alt

Știre

   Acțiunile Membrilor    Oameni prea mici pentru instituţii atât de mari

Oameni prea mici pentru instituţii atât de mari

Din primăvara anului 2018, deci de peste 2 ani, împreună cu organizaţii non-guvernamentale, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București şi Ministerul Sănătăţii, Fundaţia Romanian Angel Appeal încearcă să pună umărul la deschiderea unui centru medico social pentru persoane din grupuri vulnerabile în Bucureşti.

Centrul ar trebui să ofere servicii integrate de prevenire, medicale şi sociale, inclusiv tratament substitutiv cu metadonă, persoanelor afectate sau la risc de TBC şi / sau HIV/SIDA, care au şi alte vulnerabilităţi – persoane fără adăpost, consumatori de droguri injectabile, persoane care practică sexul comercial, alte persoane. Pentru aceasta, Primăria Municipiului Bucureşti şi-a exprimat susţinerea şi a demarat procedurile legale pregătitoare.

Studiul de fezabilitate – finalizat încă din 2019 – a fost realizat de ASSMB în colaborare cu Fundaţia Romanian Angel Appeal şi la care au contribuit și ceilalţi parteneri în proiect. De atunci s-au obținut avizele necesare (în februarie 2020) de la salubritate, apă și canalizare, gaze naturale și mediu. Pentru DSP însă nu a fost o prioritate emiterea acestui aviz (cu toate că Ministerul Sănătății se numără printre partenerii inițiativei!), în ciuda nenumăratelor reveniri din partea ASSMB.

Fundația RRA a solicitat, ieri, informaţii cu privire la stadiul emiterii acestui aviz. Aceasta ar fi contribuţia DSP Bucureşti la creşterea accesului grupurilor vulnerabile la servicii medicale şi sociale adaptate nevoilor lor. 

Centrul ar funcţiona în subordinea ASSMB, ca secţie exterioară a Spitalului Clinic „Victor Babeş”, care de luni bune este spital COVID de linia 1. Cu atât mai mult, şi mai ales în acest an greu din punct de vedere al sănătăţii publice, an în care sistemul de sănătate şi-a demonstrat limitele iar spitalele au fost supra-încărcate, speram ca DSP să înţeleagă că acest centru este o măsură ce susţine toate celelalte măsuri de control al epidemiei, prin oferirea de servicii medicale în afara spitalului. 

Pandemia COVID-19 a redus drastic accesul persoanelor afectate de boli cronice la servicii medicale iar situaţia persoanelor din grupuri vulnerabile este cu atât mai disperată. Existenţa acestui centru poate, efectiv, să facă diferența dintre viaţă şi moarte pentru unii dintre aceştia.  

De aceea este absolut necesar ca şi DSPMB să contribuie, prin atribuţiile legale, la îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor vulnerabile şi, implicit, la sănătatea publică din Municipiul Bucureşti. Facem, așadar, un nou apel către DSPMB să își îndeplinească responsabilitățile legale şi să urgenteze emiterea acestui aviz.

Persoanele vulnerabile din Bucureşti nu pot aştepta încă un an, până când, optimistic şi teoretic vorbind, e de aşteptat ca pandemia să îşi diminueze efectele iar instituţiile şi autorităţile din sănătate revin la activităţile normale de dinainte de 2020. COVID este o prioritate dar nu poate fi o prioritate în detrimentul prevenirii şi tratării altor afecţiuni.