Image Alt

Știre

   Stiri    Peste 2.700 de pacienţi cu TBC din toată ţara au primit, în martie 2021, indemnizaţia lunară de hrană cuvenită persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu

Peste 2.700 de pacienţi cu TBC din toată ţara au primit, în martie 2021, indemnizaţia lunară de hrană cuvenită persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu

Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei a fost depusă la Parlamentul României în aprilie 2016, votată în plenul Camerei Deputaţilor şi promulgată de Preşedintele României la finalul anului 2018. 2 ani mai tarziu, în ianuarie 2021, au fost aprobate şi normele de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană pentru pacienţii cu TBC trataţi în ambulatoriu.

A durat 5 ani să treacă prin caznele politicii şi birocraţiei româneşti ca într-un final să putem spune că pacienţii cu TBC trataţi în ambulatoriu primesc un ajutor financiar necesar în perioada de tratament. Aceasta în condiţiile în care România e tot pe locul întăi la numărul de cazuri diagnosticate anual cu tuberculoză în Uniunea Europeană. Suntem în top 6 şi în Regiunea OMS Europa, depăşiţi doar de ţări din fostul bloc sovietic.

Alocaţia de hrană se acordă pacienţilor cu TBC trataţi în comunitate care respectă indicaţiile medicului pneumolog şi îşi iau tratamentul corect şi complet. Alocaţia se acordă doar cât pacientul este acasă, până la declararea acestuia vindecat de către medic.

Suportul financiar pe perioada tratamentului este una dintre recomandările OMS, dar nu este suficient. E nevoie de măsuri de informare în populaţia generală cu privire la simptomele tuberculozei şi modul în care poate fi prevenită îmbolnăvirea. Este nevoie de persuadarea persoanelor cu simptome să se prezinte la medic în cel mai scurt timp pentru diagnostic şi tratament dacă este cazul, astfel încât şansele de vindecare fără sechele majore să fie cât mai mari. Este nevoie de diagnostic rapid astfel încât tratamentul să fie cât mai adecvat tipului de rezistenţă pe care-l prezintă pacientul. Şi este nevoie de servicii de suport în comunitate, pentru că pacientul nu este boala, este o persoană cu nenumărate alte nevoi, inclusiv de sprijin psihologic pentru a trece peste şocul bolii şi peste schimbările apărute în viaţa sa.

Pandemia COVID-19 a lovit puternic în eforturile de reducere a efectelor tuberculozei asupra sănătăţii publice la nivel global iar România nu face excepţie. În 2020, din cauza restricţiilor de circulaţie, a temerilor legate de infectarea cu COVID-19 şi a faptului ca spitalele de pneumo-ftiziologie au fost spitale de linia I sau II în pandemie, numărul de pacienţi care s-au prezentat la medic cu simptome de TBC a fost cu 30% mai mic decât în 2019. Iar cei care s-au prezentat, au dezvoltat forme foarte grave, greu de tratat şi cu sechele pulmonare serioase.

Indemnizaţia lunară de hrană poate constitui o motivaţie în plus, mai ales pentru persoanele din categorii vulnerabile sau cu statut socio-economic scăzut, de a se prezenta la medic din timp şi de a primi tratamentul de care au atâta nevoie.

Gasiti aici detalii privind acordarea acestei indemniszţii: https://www.mmanpis.ro/informatii-de-interes-public/plati-efectuate-de-anpis/indemnizatia-lunara-de-hrana-cuvenita-persoanelor-diagnosticate-cu-tuberculoza-tratate-in-ambulatoriu/

Numarul de pacienţi care au primit până acum https://www.mmanpis.ro/anunt-important-pentru-acordarea-indemnizatiei-lunare-de-hrana-persoanelor-diagnosticate-cu-tuberculoza-tratate-in-ambulatoriu-prevazuta-de-art-15-din-legea-nr-302-2018-privind-masurile-de-control-a/