Programul dedicat reintegrarii sociale a persoanelor afectate de TB
Fundatia Romanian Angel Appeal si Millenium Image & Communication Group au demarat, in primavara acestui an, “Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza”.
Programul isi propune sa infiinteze primele servicii speciale din Romania de asistenta psiho-sociala, consiliere si orientare profesionala, pentru persoanele afectate de TB, dar, in egala masura, sa informeze corect publicul general cu privire la tuberculoza si sa diminueze gradul de discriminare si stigma la adresa persoanelor cu TB, prin intermediul unei ample campanii nationale.
In cadrul programului:
- 4 servicii de asistenta multidisciplinara pentru persoanele cu tuberculoza vor fi organizate in 4 regiuni ale tarii (Bucuresti, Arges, Neamt, Baia Mare)
- 1000 de anchete sociale vor fi efectuate pentru persoane afectate de TB si vor fi realizate 1000 de planuri de interventie individualizate
- 1000 de persoane afectate de TB vor primi consiliere psiho-sociala in cadrul celor 4 servicii de asistenta multidisciplinara
- 1000 de pacienti si membri ai familiilor lor vor primi sprijin financiar pe perioada tratamentului
- 500 de persoane afectate de TB vor primi consiliere/orientare privind accesul pe piata muncii, iar 150 de persoane afectate vor primi instruire/cursuri de calificare/recalificare dar si subventii pe toata perioada participarii la cursuri
- 1 ampla campanie nationala va fi desfasurata si va viza informarea populatiei generale cu privire la riscul imbolnavirii de TB, precum si reducerea stigmei si discriminarii persoanelor cu tuberculoza.
Context:
In Romania, in fiecare zi se diagnosticheaza 55 de persoane bolnave de tuberculoza (TB) si 4 persoane mor din cauza acestei afectiuni, iar la nivel mondial tuberculoza omoara si incapaciteaza mai multi tineri decat o face orice alta boala infectioasa. Dintre persoanele afectate, 80% sunt apte de munca – au intre 15 si 45 ani, conform rapoartelor epidemiologice furnizate de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
Romanii, in majoritate, nu stiu cat de grava este problema tuberculozei in tara noastra. Nu stiu ca se pot imbolnavi de TB doar prin simplul fapt ca respira, nu cunosc simptomele afectiunii, nu stiu ca, diagnosticata si tratata corect, tuberculoza se vindeca, insa neglijata, cauzeaza decesul, si nu stiu ca bolnavii de TB aflati sub tratament sau vindecati nu sunt contagiosi si nu transmit boala.
Tratamentul corespunzator, dublat de sprijinul social si psihologic adecvat, consilierea si orientarea profesionala a bolnavilor de tuberculoza, precum si campanii nationale de informare si reducere a stigmei ar imbunatati substantial calitatea sistemului de sanatate din Romania si ar face din fostii pacienti cu TB oameni sanatosi si activi, iar din populatia Romaniei, oameni informati si deschisi.
Romania nu este insa un caz izolat. Organizatia Mondiala a Sanatatii enumera, printre provocarile cu care se confrunta in privinta controlului tuberculozei in Regiunea Europeana:
- nevoia de reforma in sectorul sanatatii, care sa includa o mult mai mare implicare a asistentei medicale primare in controlul TB
- o angajare politica si financiara inca limitata a guvernelor, in controlul TB
- lipsa actiunilor de advocacy, lipsa comunicarii si a mobilizarii sociale.
“Speram ca eforturile noastre sa fie doar inceputul, iar serviciile de asistenta multidisciplinara ce vor fi create in cadrul proiectului sa fie replicate, prin implicarea statului, in cat mai multe unitati de pneumftiziologie din tara. De asemenea, ne dorim ca modelele de bune-practici oferite de programul de consiliere psiho-sociala, suport financiar si sprijin pentru recalificare si reinsertie pe piata muncii pentru persoanele afectate de tuberculoza sa fie transpuse in politici publice de sanatate si integrare in munca. Si, nu in ultimul rand, speram ca, prin campania nationala pe care o vom desfasura, milioane de romani vor afla mai multe despre tuberculoza, vor sti sa previna imbolnavirea dar si sa se prezinte la medic daca au suspiciuni, si vor mai sti si ca, tratati si vindecati, bolnavii de tuberculoza sunt apti, ca noi toti, pentru o viata sociala si profesionala normala.” – Nicoleta Manescu, Manager de proiect.
“Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioada de implementare de 15 luni si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeste in oameni!”