Image Alt

Știre

   Stiri    Sustine imbunatatirea cadrului legislativ pentru pacientii cu tuberculoza din Romania. Semneaza petitia!

Sustine imbunatatirea cadrului legislativ pentru pacientii cu tuberculoza din Romania. Semneaza petitia!

La inceputul lunii octombrie 2014, Fundatia Romanian Angel Appeal si Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta au lansat o Petitie on-line pentru sprijinirea adoptarii proiectului de Lege privind masurile de prevenire si control al tuberculozei.

Proiectul de act normativ fost elaborat in cursul acestui an, in cadrul programului «Impreuna pentru o Romanie fara Tuberculoza!», avand la baza rezultatele cercetarii privind nevoile pacientilor cu tuberculoza din Romania (Raportul de cartografiere a nevoilor pacientilor cu TB – iunie 2014) si a consultarilor cu factorii de decizie din domeniul controlului TB.

Lansarea publica a proiectului de lege a avut loc pe 30 septembrie 2014, in cadrul unei conferințe de presa la care au participat, pe langa reprezentantii initiatorilor, domnul Conf. Dr. Alexandru Rafila, Consilier al Ministrului Sanatatii, membru al Comitetului Permanent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Europa si doamna Conf. Univ. Dr. Florentina Furtunescu, Facultatea de Medicina, UMF Carol Davila, disciplina Sanatate publica si Management.

Proiectul de Lege privind masurile de prevenire si control al tuberculozei (citeste textul integral, aici) cuprinde prevederi ce  reglementeaza:

  • accesul la diagnostic rapid si tratament complet si corect pentru toti pacientii cu tuberculoza,  pana la vindecare
  • sprijin psiho-social acordat pacientilor, pe perioada tratamentului, pana la vindecare
  • dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare
  • indemnizatie lunara de hrana, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare

Daca va fi adoptata, Legea privind masurile de prevenire si control al tuberculozei va insemna un pas important in lupta pentru eradicarea TB din Romania si pentru drepturile pacienților si persoanelor afectate de TB din tara noastra. De asemenea, odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ, cheltuiala de la bugetul de stat cu tratamentul si ingrijirile medicale acordate pacientilor cu tuberculoza se va reduce cu pană la 60%, proiectul fiind sustinut si de o fisa financiara care cuprinde calculul impactului financiar al acestei legi asupra bugetului de stat.

Petitia poate fi consultata si semnata aici.