Image Alt

Știre

   Acțiunile Parteneriatului    Proiectul de lege privind măsurile de prevenire și control a tuberculozei a fost depus la Parlamentul României

Proiectul de lege privind măsurile de prevenire și control a tuberculozei a fost depus la Parlamentul României

Cu peste 100 de semnături de susţinere din partea deputaţilor şi senatorilor din diferite grupuri parlamentare, Proiectul de lege care urmăreşte reducerea impactului tuberculozei şi măsuri de susţinere a pacienţilor în România a fost înregistrat la Parlament pe 31 martie 2016, în numele iniţiatorilor, de către d-na Deputat Tamara Ciofu.

Recent, Stop TB Partnership, prin directorul executiv dr. Lucica Diţiu, şi Global TB Caucus, prin co-fondatorul acestuia, parlamentarul britanic Nick Herbert, şi-au exprimat suportul si convingerea că aceasta iniţiativa legislativă din România este un pas important în eforturile de eliminare a celei mai importante ameninţări la adresa sănătătii publice.

proiect lege tb echipa

În conferinţa de presă din septembrie 2014, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă şi Fundaţia Romanian Angel Appeal lansau, într-o variantă iniţială, Proiectul de lege, în prezenţa specialiştilor români Dr. Alexandru Rafila şi Dr. Florentina Furtunescu,

În perioada de timp care a trecut de la lansarea acestui proiect, am reuşit să atragem susţinători din populaţia generală care au semnat petiţia pentru aprobarea acestui proiect de lege, persoane afectate de tuberculoză şi familiile lor, organizaţii care derulează proiecte în domeniu sau în domenii conexe (grupuri vulnerabile, persoane afectate de HIV/SIDA).

După un an şi jumătate de la elaborare, proiectul este în continuare nu doar de actualitate dar devine din ce în ce mai necesar pentru eradicarea tuberculozei şi nu în ultimul rând pentru sănătatea viitoarelor generaţii. În condiţiile în care finanţatorii internaţionali, care susţin acum prin proiecte intervenţii şi servicii în domeniul controlului TB, îşi orientează resursele din ce în ce mai mult către ţări cu nivel de venit sub cel al României, adoptarea urgentă a acestui proiect de lege reprezintă nu doar o investiţie strategică şi curajoasă ci şi un act de responsabilitate faţă de viitoarele generaţii din Romania şi din Europa.

Astfel, Proiectul de lege urmăreşte pacientul de la diagnosticare până la vindecare şi reintegrarea în comunitate, cele mai importante prevederi vizând:

– accesul universal la diagnostic rapid şi tratament complet, neîntrerupt şi corect administrat
– sprijin psiho-social acordat pacienților, pe perioada tratamentului şi indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu
– dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare

În România, Tuberculoza ucide anual peste 1.000 de persoane și afectează alte 15.000 pe an, în majoritate din rândul populației tinere și active. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză (cca 20% din bolnavii de TB din UE provin din România). Deși înregistrează o rată de succes de peste 85% la tratamentul pacienților noi, România are una dintre cele mai mici rate de vindecare din lume în cazul tuberculozei multidrog rezistente (32%), prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși. O persoană contagioasă poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. Dificultăţile ce ţin de sistemul medical la care se adaugă cele de ordin social generate şi/sau potenţate de TB, impun măsuri curajoase din partea tuturor ţărilor, pentru limitarea şi eliminarea epidemiei de Tuberculoză.

DOCUMENTE: