Image Alt

Știre

   Stiri    Tuberculoza în România

Tuberculoza în România

România înregistrează cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), furnizând circa 20% din cazurile de TBC raportate în UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE.

În 2016, în România, 1.100 de persoane au murit de TBC si aproape 13.000 au fost diagnosticate (cazuri noi si retratamente), majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Provocarea majoră în controlul TBC în România se datorează subfinanţării cronice a Programului Naţional de Control al Tuberculozei, fapt care a determinat:

Probleme în asigurarea unui diagnostic rapid şi complet, în special a tuberculozei multidrog rezistente şi extensiv rezistente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că în România ar fi trebuit diagnosticate, în 2016, aproximativ 900 de cazuri noi de TB-MDR. În realitate, doar puţin peste 500 de cazuri de tuberculoză rezistentă şi extrem de rezistentă la tratament au fost identificate, pe fondul creşterii accesului la metode de diagnosticare rapidă. Tratamentul complet şi de calitate achizţionat cu fonduri internaţionale care a acoperit nevoile pacienţilor în ultimii ani a contribuit la scăderea numărului de cazuri de TBC-MDR/XDR. La ora actuală, la nivel mondial, există metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la 2 ore, dar în România accesul la aceste metode a fost disponibil, până anul trecut, doar prin proiecte cu finanţare internaţională, pentru un număr limitat de pacienţi.

Deficienţe în asigurarea unui tratament complet, continuu şi corect administrat

Conform rapoartelor OMS de evaluare a Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT), pentru tuberculoza rezistentă la tratament (TB-MDR/XDR) doar o parte din medicamente sunt disponibile în România. Dacă schema de tratament nu este administrată corect şi complet, vindecarea pacienţilor NU este posibilă. În lipsa fondurilor internaţionale din care au fost achiziţionate până acum medicamente eficiente, ieftine şi de calitate de către Romanian Angel Appeal, bolnavii ar putea fi, practic, condamnaţi la moarte. Pentru populaţie, aceştia reprezintă un focar de infecţie. Ministerul Sănătăţii a promis, printr-un comunicat dat în 22 noiembrie 2017, că va asigura cadrul legal prin care să poată achiziţiona medicamente pentru toţi pacienţii şi că va dubla bugetul PNPSCT începând cu 2018.

Incapacitatea asigurării aderenţei la tratament

Rata de abandon a tratamentului variază între 6% (pentru cazurile noi) si peste 25% (pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă). Una dintre cauzele abandonului este inexistenţa unor servicii de asistenţă medico-psiho- socială care să ajute pacientul pe tot parcursul tratamentului, pentru a face faţă efectelor adverse extrem de severe ale medicamentelor, lipsei mijloacelor materiale pentru asigurarea transportului zilnic al pacientului la medic, lipsei unei alimentaţii adecvate absolut necesare vindecării (minim 4.000 de calorii/zi), lipsei mijloacelor materiale pentru procurarea medicamentelor complementare pentru tratamentul efectelor adverse. Conform studiilor (Raportul de cartografiere a nevoilor pacientilor cu TB din Romania – iunie 2014), pe perioada administrării medicaţiei, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de suport medical, psihologic şi social, pentru încheierea cu succes a tratamentului.

Sursa datelor:

Actualizarea situației tuberculozei în România
Tuberculosis (TB) situation in 2016

 

Despre tuberculoza:

1. Tuberculoza (TB) este o boala contagioasa care se raspandeste prin aer. O persoana cu TB activa poate expulza bacilli TB in aer cand tuseste, stranuta, rade, sau chiar canta. Oamenii din apropierea persoanei bolnave pot inhala bacilii infectiosi de TB. Daca nu este tratata, fiecare persoana cu TB activa poate infecta in medie intre 10 si 15 oameni pe an.

2. Mai mult de doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia totala a lumii, sunt infectati cu bacili TB, microbii care cauzeaza tuberculoza. Una din 10 persoane dintre acestea va deveni bolnava de TB activa in timpul vietii.

3. Un total de 1,3 milioane de oameni au murit de tuberculoza in 2012 (inclusiv 320000 de persoane cu HIV), insemnand aproximativ 3500 de decese pe zi. In Romania, 1100 persoane mor din cauza TB, in fiecare an.

4. TB afecteaza mai ales barbatii adulti aflati la varsta cea mai productiva. In Romania se diagnosticheaza anual peste 16000 de personae.

5. TB afecteaza persoanele care traiesc cu HIV, care au un sistem imunitar slabit. La nivel mondial, aproximativ unul din patru decese in randul persoanelor cu HIV este cauzat de TB.

6. In 2012 s-au inregistrat la nivel mondial 8,6 milioane de noi cazuri de TB, din care 80% in doar 22 de tari.

7. Romania este una din tarile puternic afectate de TB la nivel mondial, si tara membra a Uniunii Europene cu cel mai mare numar de cazuri. Circa 20% din cazurile de tubeculoza din UE provin din Romania.

8. TB-MDR (tuberculoza multi-drog rezistenta) este o forma de TB care nu raspunde la tratamentele standard cu medicamente numite “de prima linie”.

9. TB-XDR (tuberculoza extrem de rezistenta la tratament) apare atunci cand rezistenta la medicamente de linia a doua se dezvolta. TB-XDR este extrem de dificil de tratat, cauzand in numeroase cazuri decesul pacientilor. Costul tratamentului pentru TB-XDR depaseste PIB-ul pe cap de locuitor.

10. Lupta impotriva tuberculozei, atat la nivel mondial cat si in Romania este impiedicata de o lipsa importanta de fonduri, cu un deficit de peste 2 miliarde de dolari pe an (in lume) si de peste 15 milioane in Romania.